Vind de dichtstbijzijnde garage

Terug

Airconditioning Airconditioning

Een comfort- en veiligheidselement, zowel tijdens de winter als tijdens de zomer!

 

Net als een koelkast werkt het airconditioningsysteem met een koelgas dat in een circuit wordt gestuurd via een compressor, hetgeen de mogelijkheid biedt om de omgevingslucht te koelen en de warmte te verwijderen. Maar daar houdt de vergelijking op, want airconditioning in de wagen is een ingewikkeld systeem dat regelmatige controle vereist. De compressor, de condensor, de dehydraterende fles, de reduceerklep, het verdampingstoestel, het perselement, de filter… het zijn allemaal elementen  die men moet onderhouden indien men wil dat het systeem optimaal werkt.

 

In tegenstelling tot de gangbare ideeën over airconditioning, zorgt dit voor comfort en veiligheid, zelfs tijdens de winter! Tijdens het koude seizoen biedt airconditioning de mogelijkheid om de lucht in de wagen op te warmen en te drogen, en om zodoende de damp snel te doen verdwijnen. Wanneer de temperaturen stijgen en niet langer comfortabel zijn, dan biedt de airco uiteraard de mogelijkheid om de omgevingslucht te verversen zonder dat dit de passagiers hindert. Bepaalde automatisch ingestelde systemen bieden de mogelijkheid om de temperatuur constant te houden, en dit ongeacht de externe temperatuurschommelingen. Zowel tijdens de zomer als tijdens de winter filtert het airconditioningsysteem eveneens de onzuiverheden, het stof en de pollen.

 

Het advies Eurorepar Car Service

  • Teneinde de levensduur van de samenstellende elementen van uw airconditioningsysteem te verlengen, dient u het minstens een keer om de twee weken te laten werken gedurende 15 min., zowel tijdens de zomer als tijdens de winter.

  • Op de cabinefilter komen stofjes terecht, pollen en onzuiverheden afkomstig van buiten. Denk eraan om deze minstens een keer per jaar te vervangen.

  • De dehydraterende fles filtert als essentieel bestanddeel van het airconditioningsysteem de onzuiverheden en absorbeert de vochtigheid in het airconditioningcircuit. De filter moet regelmatig worden vervangen naargelang de voorschriften van de constructeur.

  • Denk eraan om regelmatig de staat van de aandrijfriem van de airconditioningcompressor te controleren indien uw wagen daarmee uitgerust is. Een riem waarvan de spanning niet in orde is of die beschadigd is, kan breken en ervoor zorgen dat het hele systeem niet meer werkt.

  • Gebruik regelmatig een product dat de omgevingslucht in de cabine ververst om zo de bacteriën, de microben en eventuele slechte geurtjes afkomstig van het airconditioningcircuit te verwijderen. Uw EURO REPAR CAR SERVICE-hersteller kan dit doen voor een heel competitieve prijs.

  • In geval van uitzonderlijke hoge temperaturen en indien uw wagen in de zon stond, dient u enkele ogenblikken alle deuren te openen, om de te hete lucht af te voeren. Vervolgens dient u de airconditioning in werking te stellen en de ramen te sluiten.

Uw vragen

Het merendeel van de airconditioningsystemen beschikt over een filter die de mogelijkheid biedt om de micropartikels, de pollen of andere onzuiverheden tegen te houden. Maar het circuit  werkt gedeeltelijk in een vochtige omgeving, terwijl de filter verzadigd is, er kunnen zich bacteriën en micro-schimmels ontwikkelen en zich verspreiden in het circuit en hardnekkige slechte geuren met zich meebrengen. Bij EURO REPAR CAR SERVICE zullen wij u antibacteriële en schimmelwerende behandelingen aanraden, preventief of om het probleem te behandelen, nadat de filter werd vervangen.

Er is hier sprake van om het koelgas te vervangen in het circuit, dat zijn initiële kwaliteiten verliest en het niet langer mogelijk maakt om de lucht die wordt aangevoerd in de cabine na enkele jaren correct te koelen. De handeling bestaat erin om het oude gas, dat zal worden gerecycleerd te extraheren, en om vervolgens het systeem volledig te controleren en te reinigen, alvorens te herladen met een nieuw gas. Deze handeling vereist heel wat expertise en een specifieke uitrusting en mag enkel worden uitgevoerd door een erkende professional. Om te genieten van een optimale werking raadt EUROREPAR Car Service u aan om uw airconditioning om de 2 jaar te herladen.

Neen. Het koelgas R134a aanwezig in het airconditioningcircuit blijkt heel vervuilend eens het in de atmosfeer terecht komt, want het draagt bij tot het broeikaseffect en de opwarming van het klimaat. Met het oog op deze ecologische risico’s  zijn de normen met betrekking tot het airconditioningsysteem heel streng geworden,

in het bijzonder inzake het recycleren van de gassen, de verplichte opleiding van het personeel en de conformiteit van het materiaal aanwezig in de ateliers. Het gasherlaadsysteem moet voortaan worden erkend door een onafhankelijke certificeringsinstelling, en de hoeveelheden gas die worden gebruikt voor elke interventie moeten worden aangegeven bij een officiële instantie. Bij EUROREPAR Car Service zijn alle ateliers die onderhoud aanbieden van airconditioningsystemen officieel erkend.

icon-gear