Vind de dichtstbijzijnde garage

Terug

Distributiekit Distributiekit

De distributieriem is een belangrijk mechanisch element. Indien u de riem regelmatig vervangt, gaat de motor langer mee

 

Schijnbaar heel gewoon, maar toch heel belangrijk is het feit dat de distributieriem de beweging van de zuigers en van de kleppen op elkaar afstemt. Het breken van deze riem veroorzaakt heel wat onmiddellijke  en aanzienlijke schade en soms breekt de motor gewoon. Indien de riem in goede staat verkeert en de spanning optimaal is dankzij de rollen in de distributiekit, kan het ergste worden vermeden!

 

Het vervangen van de distributiekit is iets wat specifiek wordt bepaald door de richtlijnen van de constructeur. De eerste vervangbeurt is over het algemeen aan de orde tussen de 70.000 en 100.000 km, maar die termijn is specifiek voor elk type motor. Indien u weinig kilometers aflegt, dan moet u er toch aan denken om de riem om de 5 jaar te vervangen, want de samenstellende elementen (textielelementen en synthetische elementen op basis van rubber in het bijzonder) verslijten na verloop van tijd, ook al wordt er mechanisch minder van vereist. Er bestaat geen enkel betrouwbaar element om te oordelen over de slijtage van de distributieriem. Een specialist kan wel controleren of de spanning van de riem goed is en kan u advies geven. Bij bepaalde wagens vereist de distributieriem andere accessoires, zoals de waterpomp. Het is soms beter om deze elementen preventief te vervangen in functie van de kilometerstand van uw wagen.

 

Het advies Eurorepar Car Service

  • Probeer niet om op het zicht te kijken of de distributieriem nog in goede staat verkeert : ze kan in heel goede staat lijken, maar in werkelijkheid bijna breken!

  • Respecteer nauwkeurig de aanbevelingen van de constructeur en laat uw distributieriem preventief vervangen.

  • Bij een nazicht bij Eurorepar Car Service kan de spanning van de distributieriem gecontroleerd worden door een gekwalificeerde  technicus.

  • Een heel warm of heel koud klimaat of sterke temperatuurschommelingen kunnen leiden tot een vroegtijdige slijtage van de distributieriem. In dit geval dient u advies te vragen aan een specialist.

  • Bij bepaalde motoren worden de zuigers en de kleppen niet op elkaar afgestemd met een riem, maar met een ketting. Over het algemeen is de levensduur onbeperkt en moet deze niet worden vervangen.

Uw vragen

Neen. Er wordt sterk afgeraden om de aanbevolen kilometerstand te overschrijden zonder dat de distributiekit, de riemkit en de wieltjes werden vervangen. Door u deze marge toe te kennen,

riskeert u het leven van uw motor in gevaar te brengen. Denk eraan dat een breuk onherstelbaar kan zijn en in alle gevallen aanzienlijke kosten met zich kan meebrengen. Respecteer nauwgezet de aanbevelingen van de constructeur.

Alles hangt af van het type wagen, van het gebruik en van de omgeving waar de wagen regelmatig rijdt. Een heel warme of heel koude omgeving tast vroegtijdig de materialen aan waaruit bijvoorbeeld de riem bestaat. Een lek, zelfs een kleintje, van de waterpomp en regelmatige afzetting van koelvloeistof op de riem kan deze ook snel beschadigen. Een riem moet minstens om de 5 jaar worden vervangen, indien uw wagen weinig kilometers doet. In alle andere gevallen volstaat het om nauwgezet de aanbevelingen van de constructeur na te leven. 

 
icon-gear