Vind de dichtstbijzijnde garage

Terug

Remmen Remmen

Efficiënt remmen om de wagen perfect onder controle te houden

Remmen, vertragen, stoppen … Wanneer u rijdt, dan wordt er veel gevraagd van het remsysteem, vooral in de stad. Een degelijke remvoering en schijven en een degelijk hydraulisch circuit garanderen uw veiligheid, ongeacht de weersomstandigheden of de toestand op de weg. Het volstaat immers vaak om enkele meters vroeger te kunnen remmen om een ongeval te kunnen vermijden!

De remblokken vooraan zijn het element van het remsysteem waarvan het meest wordt geëist, omdat het de remblokken zijn die de metalen schijf die in verbinding staat met het wiel ‘aantasten’. Het geheel wiel/schijf draait héél snel, en die kinetische energie  wordt omgezet in warmte tijdens het remmen. Deze bruuske wijzigingen qua temperatuur en wrijving vereisen een minimale dikte van de remblokken. Om ervoor te zorgen dat de remmen efficiënt blijven werken en op een veilige afstand blijven, is het heel belangrijk om de niet-slijtvaste onderdelen regelmatig te vervangen.

 

 

 

Het advies Eurorepar Car Service

  • Controleer of laat regelmatig de toestand van uw remblokjes controleren indien uw wagen niet beschikt  over een verklikkerlampje dat op het dashboard de slijtage meldt. De dikte van de slijtlaag moet voldoen aan de aanbevelingen van de constructeur.

  • Het is heel belangrijk om de staat van de remblokken te controleren, maar ook deze van de schijven, die eveneens verslijten en die over het algemeen worden vervangen na 2 vervangbeurten van de remblokken (sneller indien er groeven zijn en het oppervlak niet meer glad is).

  • Het derde belangrijke element van een remsysteem is het hydraulisch circuit. Het is nodig om het niveau van de hydraulische vloeistof te controleren of te laten controleren, dit is over het algemeen zichtbaar via het doorschijnend reservoir in het motorcompartiment. Niet vergeten: de hydraulische vloeistof moet regelmatig worden ververst om al zijn fysische kenmerken te behouden.

  • Indien uw rempedaal sponsachtig wordt, harder kan worden ingedrukt dan normaal, en indien uw remafstanden langer worden, pas dan op, want het wordt gevaarlijk! Wacht niet langer om uw remsysteem te laten nakijken door een deskundige.

  • Un système de freinage en mauvais état de fonctionnement est un élément rédhibitoire lors du contrôle technique. Pensez au pré-contrôle technique EUROREPAR Car Service pour être certain de passer l’épreuve sans encombre !

  • Si votre pédale de freins devient spongieuse, s’enfonce plus que d’habitude, et que vos distances de freinage s’allongent, attention, danger ! Ne tardez pas à faire vérifier votre système de freinage chez un professionnel.

  • Een remsysteem dat niet goed werkt, is een element dat u zal tegenhouden bij een technische controle. Denk aan een technische controle vooraf bij EURO REPAR CAR SERVICE om er zeker van te zijn dat u zonder problemen door de controle geraakt !

Uw vragen

De twee systemen verschillen, maar het principe blijft hetzelfde: een slijtmateriaal gekleefd op steunblokjes (de plaatjes of de klauwen) wrijven tegen een schijf of een trommel die in verbinding staat met het wiel om de beweging te vertragen of te stoppen en de kinetische energie om te zetten in warmte. Over het algemeen beschikken de stadswagens of compacte wagens over een gecombineerd systeem met schijven vooraan en trommels achteraan, die laatste hebben minder remkracht. Men treft ook remschijven aan op de vier wielen op grotere wagens die een grotere remcapaciteit vereisen ten aanzien van de afmetingen, hun gewicht of hun prestaties. Noteer dat ongeveer 70 % van de remkracht vooraan wordt uitgeoefend, vandaar een meer uitgesproken slijtage van de schijven en de plaatjes vooraan.

Het anti-blokkeersysteem voor de remmen of ABS is een belangrijk veiligheidselement, maar het laat niet toe om de remafstanden te verkorten. Het ABS-systeem biedt enkel de mogelijkheid om de controle over de wagen te behouden door te vermijden dat de wielen gaan blokkeren en om dus het stuurvermogen te behouden. Want wanneer de wielen blokkeren, dan gebeurt er slechts één iets als men aan het stuur draait: de wagen ‘glijdt’ rechtdoor, vooral op een natte ondergrond. Met het ABS-systeem kunt u een botsing vermijden door uit te wijken, zelfs indien u kort moet remmen. Het ABS-systeem werkt via een hydraulische centrale  die elektronisch wordt bediend en die bij een dringend remmanoeuvre een onderbroken druk genereert via heel snelle schokken, een beetje als ‘gepointilleerd’ remmen. De blokkering gevolgd door de mindere druk in enkele milliseconden biedt de wielen de mogelijkheid om efficiënt te remmen terwijl  ze blijven draaien: het stuurvermogen en de maximale remcapaciteit blijven behouden, de wielen blokkeren niet.

Er is heel waarschijnlijk een probleem met de schijven of de schijven en remplaatjes zijn uitermate versleten. Indien u vaak dynamisch rijdt of wanneer u met uw wagen rijdt in de stad, weet dan dat het remsysteem sneller verslijt. Een trilling kan afkomstig zijn van een schijf waarvan heel wat werd gevraagd bij koude temperaturen en waarvan het oppervlak niet vlak is. Door te draaien ‘golft’ de schijf, hetgeen trillingen veroorzaakt indien men remt en soms een abnormaal geluid. Indien er geen trilling is en het geluid blijft duren, dan kan het gebeuren dat de remplaatjes heel versleten zijn, en dat er niet voldoende slijtmateriaal meer aanwezig is. De remschijf staat dan rechtstreeks in contact met het harde metalen element van de remplaat. Opgelet, in dit geval kan de schijf in enkele tientallen kilometers beschadigd geraken! Wacht niet langer en laat uw remsysteem controleren in een EUROREPAR Car Service-garage.

Het kan gaan over verschillende problemen, één probleem of een combinatie van problemen. In eerste instantie kan het gaan over de slijtage van de plaatjes. Dat betekent dat hun dikte niet langer garandeert dat u efficiënt kunt remmen. Het is tijd om ze te vervangen. Een ander probleem is dat het vloeistofniveau te laag is. Indien dit het geval is, dan moet je niet langer wachten en het systeem zo snel mogelijk laten controleren door een deskundige. Noteer bovendien dat de hydraulische remvloeistof na verloop van tijd onderhevig is aan vochtigheid en minder efficiënt is.  De vloeistof moet minstens om de 2 jaar of om de 60.000 km worden vervangen, naargelang de aanbevelingen van de constructeur.

icon-gear